Maison Autrique - Het terugvinden van de oorspronkelijke aspecten

67540012

Tussen het bouwjaar (1893) en het midden van de jaren ‘90 onderging het Autrique-huis verschillende transformaties, zowel wat betreft de decoratieve elementen als de inrichting van de kamers en de uitrusting. De opdracht van architect Francis Metzger bestond er dus in om de originele bezieling terug te vinden die Horta aanspoorde tijdens de creatie. Er waren weinig oude documenten beschikbaar. Het team diende zich te laten leiden door het huis zelf en zodoende te werk te gaan als archeologen. Bodem- en muuronderzoek, de verf laag na laag verwijderen, met alle details rekening houden : door dit werk van de lange adem konden alle keuzes die op de werkplaats gemaakt werden gestaafd worden.

Een voorbeeld : de tweede verdieping

Het onderzoek van de vloer heeft bewezen dat de indeling van de vertrekken in de loop der tijden veranderd is : een scheidsmuur werd toegevoegd en de doorgang tussen de kamers aan de voorkant werd erg hard veranderd. Door de opmetingen kon men de kamers opnieuw hun oorspronkelijke inrichting geven. Dezelfde methodes werden toegepast in verband met de schoorsteen op de eerste verdieping, die zijn oorspronkelijke afmetingen terugkreeg.

Herstellingen

radiateurIn de mate van het mogelijke werd de voorkeur gegeven aan de originele materialen en de toenmalige technieken. Enkele elementen werden opnieuw op maat gemaakt, zoals bijvoorbeeld de afsluiters van de radiatoren, met mahoniehouten hendels en een afstemschaal. De oude elektrische installatie werd behouden, maar een moderne onzichtbare bekabeling verbindt tegenwoordig de plaatsen. Enkel de originele lichtpunten werden behouden om de gedempte sfeer van de toenmalige woonst te recreëren.

Zie ook: Urban Brussels

Het Autrique huis

Adres

Haachtsesteenweg 266
1030 Schaarbeek
Belgïe

Openingstijden

Van woensdag tot zondag,
van 12 tot 18 uur
(laatste toegang om 17u30)
Gesloten op feestdagen

Reserveren is niet nodig voor individuele bezoeken.

Tarieven

Volle prijs: 9.00€
Senioren, studenten, werkzoekenden: 6.00€
Kinderen, Schaarbeekse inwoners: 3.00€
Artikel 27: 1.25€ + ticket
ICOM, museumpas, Brussels Card, Art Nouveau Pass: gratis