Maison Autrique - Virtuele rondleiding

Realisé par YOUARETHERE 3D / http://www.facebook.com/youarethere3d / Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

DE KEUKEN EN DE WASPLAATS

De bezoeker wordt uitgenodigd om naar het kelderniveau af te dalen en er eerst de keuken te bezoeken, een buitengewoon goed bewaarde ruimte die mooi getuigt van een sinds lang verdwenen levensstijl.

De keuken zelf is uitgerust met een indrukwekkende hoeveelheid kookpotten, pannen en steelpannen. Het is alsof alle maaltijden die hier in de loop der jaren zijn bereid hun stempel hebben achtergelaten. Maar deze keuken zal ook haar oorspronkelijke functie terugkrijgen tijdens avonden met thematische maaltijden en culinaire parcours, in een intieme sfeer.

Lakens en kleding zijn in de oude wasplaats opgehangen, alsof ze hangen te drogen. Op de stoffen verschijnt, bijna als een watermerk, de beeltenis van de mannen en vrouwen die ze gedragen hebben.
We horen het geluid van stromend water, van was die aan het zwieren is, van ontsnappende stoom.

HET GELIJKVLOERS

Het gelijkvloers is bijna volledig vrijgehouden.
De eerste kamer dient als ontvangstruimte en geeft onderdak aan de boekhandel. De bezoeker heeft de mogelijkheid om in de oude rookkamer te zitten waar hij een boek of een tijdschrift kan consulteren. Aan de muren vindt hij tekeningen en foto’s die een onmiddellijk verband hebben met het Autrique-huis en met het avontuur van zijn restauratie.

DE EERSTE VERDIEPING

Het intieme salon van de Autrique familie is een bibliotheek geworden.

De bezoeker kan er aan tafel gaan zitten en er verschillende grote boeken bekijken die in meerdere talen de metamorfoses van het huis tonen.

Op een van de muren is een groot kader aangebracht dat regelmatig in een beeldscherm verandert. Het gaat om een korte geluidsfilm, maar zonder stemmen, die beelden van het Autrique-huis vermengt met beelden van Brussel aan het begin van de eeuw en met beelden van de talloze werken die het aanzicht van de stad zo door elkaar hebben geschud. We vangen echo’s op van de oorlogen, de modernistische koorts, de Wereldtentoonstelling van ’58, de sloop van het Volkshuis ... We bespeuren ook beelden van de stad Brüsel, die spiegel van Brussel die nog meer overhoop gehaald is ...

Daarnaast bevindt zich de slaapkamer die grotendeels wordt ingenomen door een tweepersoonsbed, waar we het silhouet van een slapende man ontdekken. De kamer suggereert de herinnering aan voorbije nachten en toont op metaforische wijze de wereld tussen slapen en waken ...

Achteraan, de badkamer

De kamer is niet toegankelijk. Maar de bezoeker kan er een blik in werpen via de deur die op een kier staat. We ontwaren een badkuip en het silhouet van een jonge vrouw...

DE TWEEDE VERDIEPING

Het atelier van Augustin Desombres (1869 - 1912?)

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de Franse schilder Augustin Desombres, oud leerling van Gérôme, de laatste jaren van zijn leven in Schaarbeek heeft doorgebracht en in dit atelier gewerkt heeft. In ieder geval is in het Autrique-huis een verzameling schilderijen, tekeningen en foto’s teruggevonden, evenals een korte stomme film, waarvan de auteur niet achterhaald kon worden.
Het gigantische fototoestel in de aangrenzende kamer behoorde ook aan hem toe.

De kaartenzaal

Als eerbetoon aan Eugène Autrique en zijn passie voor de cartografie is deze kamer, in samenwerking met het Nationaal Geografisch Instituut, ingericht om het Autrique-huis beter te kunnen situeren in de omgeving van Schaarbeek en de Brusselse agglomeratie.
Een oriëntatietafel maakt het mogelijk om de belangrijkste gebouwen te identificeren en vast te stellen dat Brussel een stad is met veel maar goed verborgen groen.

DE ZOLDER VAN AXEL WAPPENDORF

Een andere ongewone bewoner van het Autrique-huis is de uitvinder en renoveerder van voertuigen Axel Wappendorf. Hij blijkt meerdere jaren in het hoogste punt van het huis gewerkt te hebben. Een behoorlijke verzameling tekeningen, maquettes en prototypes van zijn verschillende uitvindingen evenals de overblijfselen van zijn uitgebreide bibliotheek konden samengebracht worden op de plaats waar ze bedacht werden. Spijtig genoeg konden de meest geslaagde toestellen, waarop de reputatie van de uitvinder gestoeld was, niet teruggevonden worden.

 

Het Autrique huis

Adres

Haachtsesteenweg 266
1030 Schaarbeek
Belgïe

Openingstijden

Van woensdag tot zondag,
van 12 tot 18 uur
(laatste toegang om 17u30)
Gesloten op feestdagen

Reserveren is niet nodig voor individuele bezoeken.

Tarieven

Volle prijs: 9.00€
Senioren, studenten, werkzoekenden: 6.00€
Kinderen, Schaarbeekse inwoners: 3.00€
Artikel 27: 1.25€ + ticket
ICOM, museumpas, Brussels Card, Art Nouveau Pass: gratis