Maison Autrique - Tara concert nr1: Balade en mer Noire-

Tara concert nr1: Balade en mer Noire

Het Autrique Huis heeft de eer om de volgende concerten te organiseren

3 concerten van het festival "Tara concerten"

En het immense genoegen om u uit te nodigen: 28/11/2023, 13/2 en 29/3/2024.

Tara is een Hindi woord dat 'ster' betekent.

Sinds mensenheugenis bestuderen mensen overal ter wereld de sterren. Om te dromen, te reizen, te filosoferen... Ook muziek, die in onze oren schittert, produceert deze aantrekkingskracht en deze emoties die ons verbinden.

De 'Tara-concerten' zijn gewijd aan ontmoetingen en kruispunten, nevenschikkingen en versmeltingen, bruggen en doorgangen die culturen altijd hebben voortgebracht en vernieuwd.

MathisAbi.jpg

Schaarbeek, een bruisende gemeenschap met vele nationaliteiten en het culturele hart van België, vormt het perfecte decor voor de Tara-concerten.

Artistiek leiders Abigél Králik en Mathis Rochat, beiden volleerde muzikanten, zijn zowel de initiatiefnemers van dit uitzonderlijke programma als twee gepassioneerde muzikanten die ons de kans geven om een verscheidenheid aan melodieën te horen op zorgvuldig gekozen emblematische locaties.

© Evaravelphotography

 

 

 

Dinsdag 28 november - Een reis naar de Zwarte Zee

EmreGültekin_C4A0736.jpg

Emre Gultëkin (saz) opent het concert met 'ashiks', liederen over liefde en wijsheid, vaak geschreven door dichters uit het verleden -maar sommige zijn gecomponeerd door Emre's vader- en uitgevoerd door rondtrekkende dichters uit Anatolië die zichzelf begeleiden op de Bağlama, ook bekend als de saz.

  

 

 

 

 

 

Vervolgens neemt het kwartet bestaande uit Abigél Králik (viool), Mathis Rochat (altviool), Raphaël Faye en Amy Norrington (cello's) ons mee naar de andere kant van de Zwarte Zee, met een werk opgedragen aan Tsjaikovski, die tragisch genoeg stierf op 1 november 1893, vier dagen na de bejubelde première van zijn Zesde Symfonie, bekend als de 'Pathétique'!

Anton Arensky (1861-1906) Kwartet in A klein, op. 35

Dit werk, dat minder dan drie maanden na de dood van de meester in première ging, is vooral ontroerend omdat Arensky Russisch-orthodoxe kerkgezangen omzette in kamermuziek.

Om de donkere mannenstemmen te imiteren die typisch zijn voor de Russisch-orthodoxe kerk, koos Arensky ook voor een instrumentatie die op karakteristieke wijze afweek van het klassieke strijkkwartet. In plaats van twee violen in het hoge register met een altviool en een cello, combineerde hij twee cello's in het lage register met een viool en een altviool. Dit geeft het A-klein kwartet zijn karakteristieke treurige klank.

Informatie en boekingen: https://www.taraconcerts.com/arensky-turkish-saz-november-28

Event Information

Event Date 28-11-2023
Event End Date 28-11-2023
Location Autrique Huis

Het Autrique huis

Adres

Haachtsesteenweg 266
1030 Schaarbeek
Belgïe

Openingstijden

Van woensdag tot zondag,
van 12 tot 18 uur
(laatste toegang om 17u30)
Gesloten op feestdagen

Reserveren is niet nodig voor individuele bezoeken.

Tarieven

Volle prijs: 9.00€
Senioren, studenten, werkzoekenden: 6.00€
Kinderen, Schaarbeekse inwoners: 3.00€
Artikel 27: 1.25€ + ticket
ICOM, museumpas, Brussels Card, Art Nouveau Pass: gratis