Horta en amerique

Gedurende zijn ballingschap in de V.S. tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt Victor Horta samen met zijn echtgenote kennis met de buitenissige Amerikaanse natuur en architectuur. Zijn ideeën als ontwerper worden er ingrijpend door gewijzigd. 


 

Horta in Amerika

De Eerste Wereldoorlog gooit het leven van Victor Horta helemaal overhoop. In 1915 reist hij naar Londen om deel te nemen aan een conferentie over de toekomstige heropbouw van België. Maar omdat een journalist zijn aanwezigheid meldde, kan hij niet meer terug naar Brussel. Hij beslist om naar de Verenigde Staten te gaan. De wolkenkrabbers in New York vervullen hem met afschuw. De volgende dag laat hij, symptomatisch als het ware, zijn baard afscheren. Hij zal hem nooit meer laten groeien, alsof hij een bladzijde voorgoed omdraaide. Vier jaar lang trekt hij door de Verenigde Staten om zowat overal lezingen te geven. Terwijl zijn tweede echtgenote Julia de zaak van het zwaar getekende België bepleit, schenkt Horta al zijn aandacht aan de schatten van de oude kunst.

Dit lange verblijf zal zijn opvattingen sterk veranderen. De ontdekking van de Amerikaanse architectuur zorgt voor de breuk met zijn eerste periode. Zoals hij zelf uitlegt in zijn Memoires, deed het hem soepeler denken. Wat hij vroeger als onverzoenbaar met het beroep van architect zou genoemd hebben, begrijpt hij sindsdien. In zeker opzicht vindt hij het voorbeeld zelfs ‘wenselijk’. Horta aanvaardt het principe van samenwerking tussen architecten en van de standaardisering. Hij overtuigt zichzelf van de noodzaak om te evolueren naar een ‘intelligente eenvormigheid’. Hij voelt aan dat de arbeidskosten alsmaar zwaarder zullen worden en dat de architecturale vormen daar rekening zullen moeten mee houden.

Julia Horta, op de bres

Tijdens haar verblijf in Londen, om haar man te vergezellen, krijgt Julia Horta het idee om enkele lezingen te organiseren in haar geboorteland Zweden, om te getuigen over het leed van het Belgisch volk en zijn kinderen. Julia ontpopt zich tot een uitstekende spreekster en verovert de toehoorders. De Belgische regering geeft haar dus een liefdadigheidsopdracht in Amerika. Ze wil voor ze vertrekt met eigen ogen zien hoe het eraan toegaat aan het Belgisch en het Frans front, om met kennis van zaken te kunnen getuigen van de gruwel van de oorlog en van het leven in de loopgraven.

In de Verenigde Staten richt Julia Horta een liefdadigheidswerk op onder de naam “American Aid for Homeless Belgian Children”, dat veel enthousiasme zal opwekken. Op haar kruistocht tegen de oorlog geeft ze meer dan 500 lezingen, bereikt ze 600.000 mensen en haalt ze een som bijeen die nu op 11 miljoen euro zou komen. Maar ze raakt uitgeput en wordt voor een week op rust gestuurd. In het ziekenhuis verneemt ze dat de oorlog voorbij is.

Infos

Date : 2017-01-28
End date : 2017-10-01
Hour : 12:00 to 18:00
Expositions
Horta en amerique

Het Autrique huis

Adres

Haachtsesteenweg 266
1030 Schaarbeek
België

Openingstijden

Woensdag tot zondag,
van 12 tot 18 uur
(Laatste toegang 17:30)

Gesloten tijdens de feestdagen

 

Prijs

Volwassenen: 7€
Senioren, studenten, werklozen: 5€
Kinderen, inwoners van Schaarbeek: 3€
Artikel 27: 1,25€
ICOM, Museumpassmusées, Brussels Card : 0€