Lezing: De mythische treinen van Cuba

Cuba nam zijn eerste lijn in gebruik in 1837. Maar de tijd verstreek en de treinen stopten met rijden... François Schuiten & Etienne Schréder nodigen u uit om via foto's het avontuur te ontdekken van een uniek treinmuseum in Havana, Cuba. Het museum opende in 2020 zijn deuren.

Sinds haar uitvinding kom je de trein vaak tegen in heel wat metaforen zoals de overheersing van mens over machine, de inwijdingsreizen, het idee van de oneindige vooruitgang... Cuba is daarop geen uitzondering met een eerste lijn die in 1837 in gebruik genomen werd - vóór Spanje - en, in 1958, een van de meest ontwikkelde netwerken ter wereld. Maar de tijd verstreek en de treinen stopten met rijden. Toch leven ze nog altijd verder in de verbeelding. Ze worden mythisch en, vooral, ze worden opnieuw voor het voetlicht gebracht.

François Schuiten & Etienne Schréder nodigen u uit om via foto's het avontuur te ontdekken van een uniek treinmuseum (Museo del Ferrocaril), dat in 2020 in Havana zijn deuren opende. Ze nemen u mee naar het locomotievenkerkhof in het centrum van de stad tot aan de opening van het museum en naar de restauratie van locomotieven uitgevoerd door spoorwegliefhebbers.

Het is een thema dat weerklinkt in het werk van de Cubaanse auteurs van het tijdschrift Kronikas, waar de trein een religie is geworden: dat wat verbindt. In hun stripverhaal Solo los muertos descendien en Coronado (Alleen de doden dalen af in Coronado) verenigt het spoor de wereld van de geesten met die van de levenden. Het slaat bruggen tussen het verleden en de toekomst.

De conferentie wordt gevolgd door een signeersessie door de Belgische auteurs die meewerkten aan het speciale nummer van het tijdschrift Kronikas over het thema van de Noord-Zuidverbinding: Arezoo Moradi, Jeroen Janssen, Pamancha, Eliot Vandenheede.

 

Praktische informatie

Wanneer?
Zaterdag 28 mei 2022, om 13u30 (enkel Franstalig)

Waar?
Train World, Prinses Elisabethplein 5, 1030 Schaarbeek.
Afspraak in de Grote Lokettenzaal

Prijs?
- € 5 Toegangsticket lezing (zonder museumbezoek)
- € 14 toegangsticket lezing met mogelijkheid om het museum te bezoeken voor of na de lezing

Article 27 en Vakantieparticipatie worden aangevaard. Wilt u zich inschrijven voor deze lezing met één van deze twee tarieven? Contacteer TrainWorld dan per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op het nummer 02 224 74 37.

Duur?
45 minuten (zonder vragenronde)

Reserveren
Reserveer hier uw ticket voor de lezing.

 

De sprekers

François Schuiten is kunstenaar, stripboekenschrijver en scenograaf die het Autriquehuis en Train World in Schaarbeek ontwierp. Als erelid van het tijdschrift KRONIKAS bracht zijn liefde voor treinen hem ertoe ze te tekenen, te beleven, en steeds verder weg te gaan. Het bracht hem naar Cuba. Hij adviseerde de ploeg in Havana, zodat het museum kon openen in 2020.

Etienne Schréder stripauteur, stripambassadeur in het buitenland ‘waar strips beginnen of opnieuw beginnen’ en directeur van het Autriquehuis, is de drijvende kracht achter het team dat elke tentoonstelling ontwikkelt, coördineert de publicatie van werken bij samenwerkingen en is permanent betrokken bij alle activiteiten op het terrein.

Infos

Date : 2022-05-28
End date : 2022-05-28
Hour : 13:30 to 14:15
événements

Het Autrique huis

Adres

Haachtsesteenweg 266
1030 Schaarbeek
België

Openingstijden

Van woensdag tot zondag,
van 12 tot 18 uur
(laatste toegang om 17u30)

Gesloten tijdens de feestdagen

 

Tarieven

Volle prijs: 7.00€
Senioren, studenten, werkzoekenden: 5.00€
Kinderen, Schaarbeekse inwoners: 3.00€
Artikel 27: 1.25€ + ticket
ICOM, museumpas, Brussels Card, Art Nouveau Pass: gratis