Poëzie en Identiteit, Raadsels en woorden

« Wie zijn we? Willen we Europeanen zijn? Of komen we uit Azië? Zijn we moslims? Wat is dat, Turk zijn? Ik weiger dat iemand of een maatschappelijk een homogene identiteit wordt opgelegd, op basis van één enkele bron. Ik ben tegen elke vorm van fundamentalisme ( ...). Ik verkies wat van verschillende bronnen komt. En, net als in mijn boeken, verdedig ik de idee dat dit allemaal naast elkaar kan leven zonder conflicten. »

Orhan Pamuk


De voordracht ‘Paroles de Turquie à travers les siècles’
MC Beyer Europalia Autrique

In het kader van de Nocturnes van de Brusselse Musea zal Marie-Claire Beyer in de warme sfeer van de bibliotheek van het Autrique-Huis voorlezen uit werken van Turkse dichters van vroeger tot nu. Zij zal op een heel aparte wijze stem geven aan Djalâl ad-Dîn Rumi en Yunus Emré, die tot de belangrijkste soefi-dichters behoren, maar ook aan eigentijdse auteurs zoals Nazim Hikmet en Ohran Pamuk, om de beroemdste te noemen. Ze wordt begeleid door een klankband van Turkse muziek en stemmen. Het wordt een aangename happening die de bezoeker meteen uitnodigt om een blik te werpen op de op cibachrome afgedrukte foto’s van Claire Eykerman, Schaarbeekse fotografe en vriendin van de actrice Marie-Claire Beyer.

Deze interpretatie van woorden uit Turkije door de eeuwen heen, onder de naam ‘Paroles de Turquie à travers les siècles’, schetst in enkele literaire momenten vooral de weg die dit grote land aflegde, dat eeuwenlang onder Ottomaans bewind leefde.

De actrice en vertelster die dit aanlokkelijke programma opstelde, is niemand minder dan Marie-Claire Beyer die van kindsbeen af al van woorden hield en er volop van proefde in wat ze toen nog niet als gedichten kende. Later ontdekt ze dat woorden vooral het ongezegde verhullen. Ze is gebeten om ze nog verder te verkennen en maakt er haar beroep van om die woorden uit te spreken. Daar draait het om in haar leven, waarin natuurlijk ook lezen een grote rol speelt...

Het is een authentieke aanpak, die haar er al sinds vele jaren toe brengt om een stem te geven aan teksten, tijdens voorstellingen in het kader van onder meer de Middagen van de Poëzie in Brussel, de Internationale Luikse Pöëziebiënnales en soms tournees in het buitenland (Frankrijk, Spanje, Roemenië, Nieuw-Zeeland, enz.). Ze bedacht het programma Poèmes pour tous les jours op de RTBF, dat ze zelf ook jaren presenteerde. Om het contact met de tekst visueler te maken, organiseerde ze tentoonstellingen van poëzie-affiches. Al vele jaren leidt zij ontmoetingen met schrijvers op diverse locaties in goede banen.

Samen met anderen die van woorden houden, richtte ze het Théâtre des Chemins en de vzw Des Mots pour dire op, om zo de literatuur alsmaar ruimer te verspreiden, voortdurend de meest diverse wegen van die literatuur te verkennen, in het Frans en in vertaling voor de andere culturen.

Niemand betwijfelt dat de voordracht ‘Paroles de Turquie à travers les siècles’ de bezoekers die deze duizendjarige cultuur komen ontdekken, recht naar het hart zal gaan. De woorden worden begeleid door foto’s van Claire Eykerman, die de blik uitnodigen voor een wandeling.

 

De tentoonstelling “Poëzie en identiteit, de raadsels van Nevzat Çopur”
14 06 07 expo Nevzat 08314 06 07 expo Nevzat 08314 06 07 expo Nevzat 083

Kom de werken van Nevzat Çopur bewonderen, die getuigen van zijn voorliefde voor een meditatieve omgeving en zijn eigenzinnige zoektocht naar identiteit, met zwijgzame figuren en vormstructuren... een mooi voorbeeld van hedendaagse kunst met een Turkse stempel.

Nevzat Çopur werd begin de jaren 1960 geboren in Eskisehir, Turkije. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel en kreeg er in 1990 de ‘Prijs voor Uitmuntendheid’ van de stad.

Wie anders dan zijn vriend en kunsthistoricus Toma Muteba Luntumbue kan ons een betere beschrijving geven van de indrukken, emoties en vragen die de schilderkunst van Nevzat Çopur oproept?

“De behandelingen waaraan Nevzat Çopur de picturale elementen onderwerpt, zijn uiteenlopend. Eerst is er de drager, voornamelijk papier maar vaak ook doek, die allerlei aanvallen ondergaat, waarvan de sporen niet altijd meteen zichtbaar zijn, maar zich onthullen op een intieme afstand.

Er is de blik van ver, die een ruimte bepaalt, de blik van dichtbij die de volumes en vlakken goed tot hun recht doet komen en ingegeven wordt door de beslissing en de durf van eenvoud.

Het medium zelf wisselt beduidend weinig, maar aarzelt niet om een beroep te doen op vloeiingen, spatten, transparanties om eindeloze ruimtes te doen opspringen tussen schaduw en licht.

De gebaren van de schilder voeren een nauwkeurig repertoire van handelingen op: krassen, krabbels, texturen. Trekken van potlood, pastel, verf in een tere schikking, getuigen zo van de zin van Nevzat Çopur voor het ijle, het contemplatieve.

Al enkele jaren deed het schilderwerk van Nevzat Çopur denken aan de onstuimigheid van een adolescent die de roes van een dolend bestaan en de maalstroom van het avontuur ontdekte. Zijn nieuwe reeks werken dompelt ons echter onder in een koppige zoektocht naar identiteit.

We ontmoeten zwijgzame silhouetten, raadselachtige figuren die omringd zijn door hybride tekens, voorwerpen of zwevende brokstukken die veel weg hebben van meteorieten die op het schilderij geslingerd werden.

(...) Schilderen is een middel om het eigen zelf te verkennen, maar nodigt tegelijk uit tot een dynamische en open relatie met de ander.”

Infos

Date : 2015-11-15
End date : 2015-11-20
événements
Poëzie en Identiteit, Raadsels en woorden

Het Autrique huis

Adres

Haachtsesteenweg 266
1030 Schaarbeek
België

Openingstijden

Van woensdag tot zondag,
van 12 tot 18 uur
(laatste toegang om 17u30)

Gesloten tijdens de feestdagen

 

Tarieven

Volle prijs: 7.00€
Senioren, studenten, werkzoekenden: 5.00€
Kinderen, Schaarbeekse inwoners: 3.00€
Artikel 27: 1.25€ + ticket
ICOM, MuseumPassMusées, Brussels Card, Art Nouveau Pass: gratis